Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2006 13:40 - Сбогом, любов...(сбогом Кока Кола)
Автор: kiro Категория: Новини   
Прочетен: 8724 Коментари: 14 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Наречете ме психар, куку, лунатик и дори ако щете маниак, но аз истински тежко преживявам решението на Кока Кола да спре производството на бутилката от 1,5 л.

Всеки, допирал жадни устни до чаша, налята от запотената цилиндрична, неорелефена бутилка, усещал експлозията на мехурчета в гърлото си, докато кехлибарената течност бушува дълбоко в него, за да утоли и най-свирепата жажда и остави тънък леко кисел лимонов вкус, знае, че само една бутилка с Кока Кола 1,5 л можеше да го направи. Единствено бутилката от 1,5 л можеше да достави такова удоволствие на истинския фен и то от първата до последната чаша. 

image

Винаги съм се чудил на себе си и съм бил убеден, че съм някакво психо, очевидно, щом само аз виждам разлика в качеството, но, съгласете се, че повечето хора дори не правят разлика между Кока Кола и Пепси. Има хора които твърдят, че дори гаражната ктла почти се доближава да оригинала, което си е вече чист абсурд и светотатство в очите на хора като мен.

През годините обаче намерих силен брой привърженици, които също бяха стигнали сами до заключението, че Кока Кола от литър и половина е най-доброто от компанията на нашия пазар. Колко често сте виждали реклама на Кока Кола от 1,5 литра по телевизията или каквато и да е друга медия? Не сте, нали?

Защото се рекламират само нещата, които трудно се продават сами. Само съвършените неща се продават сами. Поисках отговор от самата компания, но ми казаха, че според направено проучване сред потребителите новата разфасовка от 1,25 л вършела същата работа и много се харесвала. Ясно е, че масата винаги се лъже. Ясно е, че масовият вкус налага чалга и ракия, а не класически опери и изтънчени вина.

Но какво остава за истинските ценители и къде е техният глас?

За да ви вкарам по-навътре в историята, ще ви разкажа какво е Кока Кола за мен. Началото бе поставено през 81-а, когато бях едва на 2 години. Бях возен в количка с дунапренена седалка и носех чепици с цип.

Майка ми и една нейна приятелка с дете на моята възраст ни водеха на сладкарница, където ме черпеха с пасти и Кока Кола в онези малките бутилчици. Ако имахме късмет ни даваха и сламки. По онова време мразех тази напитка толкова много, че Иванчо (моят приятел и колега по количка) я изпиваше вместо мен.

Години по-късно обаче аз неусетно заобикнах малката закръглена бутилка и й станах верен почитател. Помня, че струваше 25 стотинки чашата... и на Синьото в София, и на Златни пясъци, стига да намериш, цената беше една.

През 88-а тя изчезна. Жестоката криза ни принуди да действаме контрабандно и аз и баща ми, предрешени като чакащи рейса на Окръжна болница, си направихме среща с човек, занимаващ се с пласиране на еднолитрови бутилки. Знаехме само, че носи кодовото име “Петър” и е облечен с балтон и каскет, а в дясната си ръка ще носи плик от “Булгаркооп” с две увити в парцали еднолитрови ктли. Тогава ктлата беше още в бутилки от швепс.

След успешно извършена сделка, в която все едно търгувахме не ктла, ами кока, се прибрахме в къщи и бях уведомен, че предвид тежката ситуация, дажбата ми се определя на чаша на ден. Една чаша за цял ден. И то ако се държа добре в училище и поддържам средно добър резултат. Успях.

Първата ми любов започна с Кока Кола. Сънувал съм я даже. Пил съм дори извращенията й като Кока Кола лайт, ванилия и череша. Знаех, че колкото и праведно да живее човек, накрая умира и отива в рая, а там едва ли сервират студена кола с лимонче. Поне в менюто (Библията) я няма. Ако искайте вярвайте, но аз и брат ми пием ктла в едни и същи чаши от 1991 година насам. Бяха 8, сега са 4 и това е причината само аз и брат ми да пием от тях. Много са ценни. Никога не ги предлагаме на гости.

Помня пускането на еднолитровата Кока Кола в София в новите стъклени релефни бутилки. Помня подмяната на бутилчиците от 0,20 л на 0,25 л. Спомням си, че в Плевен бутилките бяха различни, а аз като пътувах към различни градове се запасявах с ктла от София. Помня слогана на тогавашната реклама “You can"t beat the feeling”. Помня и първата ми кутийка Кока Кола, която баща ми ми донесе от Германия. Още си я пазя на тавана на вилата.

Помня 1992-а. Пускането на бутилката от 1,5 литра. Революцията на напитката. Преоткриването и осъзнаването, че не само ктлата в кутийки може да ме докарва до екстаз. Велики времена.

Сега, поглеждайки назад, си мисля, защо в последно време, подлъган от колегите си, се наливах с ктла от по 2 л. Защо не оцених на време 1,5 литровата бутилка? Нима не вярвах, че, като повечето неща в живота, и тя е толкова преходна? С нейната смърт си отиде една цяла епоха от историята на компанията и част от моя живот.

Как разбрах за края?

Наскоро се върнах от двуседмичен престой в чужбина и Нея я нямаше. Беше си отишла без да каже сбогом или да се прости с нас. За щастие, брат ми бе предусетил трагичния й край и се бе запасил с 6-7 бутилки. Колкото пари имал в джоба, ги дал. Седнахме да се простим с тях насаме, мълчейки. С любимите ни ритуални чаши в ръка. Погребението бе кратко.

Ще си спомняме за нея само с добро. Сбогом, литър и половина. Дано някой ден се видим отново... все пак животът продължава.

П.С. Днес опитах новата разфасовка от 1,25 литра. Става...всъщност е доста добре, но ме е страх да се влюбя в нея така, както направих с 1,5 литровата. Не искам отново да бъда наранен. От любовта боли.




Гласувай:
1



1. nofearinc - Надеждата крепи човек...
03.02.2006 14:21
Още не съм опитал новата 1,25л, но силно се съмнявам, че ще е нещо, което да привлече вниманието ми. За съжаление Кока-Кола наистина промотират само продуктите, в които няма бъдеще, вместо да инвестират в истинските си продукти. Безспорно различните разфасовки се различават коренно по вкус (впрочем аз съм почитател на колата в кутийка), което лично за мен е необяснимо.

Дано в компанията постъпи човек със здрав разум, който да успее да ги вразуми.
цитирай
2. vankata79 - реклама
06.02.2006 14:04
Пич, поне пари за рекламата взе ли ? :)
цитирай
3. thmcrp - Аз лично ги бойкотирам
06.02.2006 16:08
Една от най-студените, брутални и безочливи корпорации.
Не понасям политиката и методите им, съответно ги бойкотирам (както и McDo да речем). Вони.

Ама вски с вкусовете си. Дето се вика "Щом сме в състояние да продаваме, течност разртваряща питрон и зъбен емайл, както нещо годно за пиене, що да не го правим" "Не е луд този дето яде баницата..." "Сложи лайно в лъскава картонена кутиика, накарай Майкъл Джексн да го рекламира по телевизята и Америка е твоя" "Няма защо да правим танкове и бонбандировачи - ркамираме им КокаКола и Чикита Банана и ще теглят една майна на комунизма".
И прочие мъдрости. Май за всеки влак си има пътници наистина. Аз все пак си оставам зад принципите.
цитирай
4. ateam - Човече, това... Кърти мивки!!!
07.02.2006 09:23
Незнам, не мога да го приема сериозно, за мен си остава просто.. Художествено произведение - чисто и просто - като полицай след баня...
цитирай
5. kiro - ракията се ядва
10.02.2006 16:43
да , против ракийката лоше нема.. стига на сутринта да няма ефекта на пеперудата
цитирай
6. arnette - уоу
13.02.2006 22:36
чак ми стана криво че не консумирам газирани напитки
цитирай
7. mihailstefanov - За влюбените, за невлюбените, за ниските, за високите...
22.02.2006 19:22
Аз пък най-харесвам колата в кутия:)
цитирай
8. анонимен - Пийте Бира не Кола
24.03.2006 10:55
Като са ти спрели кока кола 1.5л вземи мени на бира 0.5л много е добра, аз лично предпочитам Загорка и Стела, но не отказвам и други бири дори мога да ти направя разлика във вкусовете им.
цитирай
9. анонимен - xaxaxa
18.11.2006 19:59
awe hora piite mai4ino mlqko to e nai vkusno...
цитирай
10. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
30.05.2007 14:16
Ne може да сравниш Кола с Пепси...Пепси си е чиста пародия, опитваща се да имитира кола...неуспешно...Ставал съм от заведение в което са ми сервирали пепси, след като съм поръчал кола. Кока кола си е Кока Кола...Обичам я наред с бозата. Която за съжаление липсва.
цитирай
11. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
30.05.2007 14:17
*В чужбина
цитирай
12. анонимен - за колите незнам, но 7ъп е много п...
17.06.2007 11:14
за колите незнам, но 7ъп е много по-добър от спрайт, пепси макс от кола лайт, а маунтин дю рулира
цитирай
13. анонимен - :-)
17.07.2007 17:42
Направо ме разби.По-красиво нещо не съм чела скоро.ОБИЧАМ Coca-Cola.
цитирай
14. анонимен - Мъка, мъкааааааааааа
10.01.2008 11:25
Чудя се , дали тоя ревльо не е объркал бутилката с оцет и яко се е насмукал, вместо да погълне животворната Кока кола. Трябва да си откровен идиот с маниакална доминанта, за да пишеш подобни онаньорски откровения. Не можах да разбера какво значение има обема на бутилката. Като ти е малко 1,25 - купи си 2,0 или пък две бутилки. Аман от глезльовци. Чак се изпотявам от притеснение като си помисля, какво ли ще роди болната му глава, когато със своя брат счупят и последната от останалите четири чаши. Страданието на фетишиски настроените им души ще бъде безгранично и навярно ще се излее в нови сълзливи писания в многострадалното пространство. Дано като счупят чашите минат на цвик и престанат да ни занимават с изнежените си души. Ха наздраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiro
Категория: Забавление
Прочетен: 3285161
Постинги: 188
Коментари: 3253
Гласове: 3905
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930